Zonder stress (op tijd) naar bed

Zonder stress (op tijd) naar bed

Tja, dat is een hele uitdaging ... en je peuter werkt niet mee!

Je peuter heeft een denkbeeldige lijst met “ik-wil-nog-niet-naar-bed” redenen waar hij of zij er iedere avond een aantal van uitkiest. Hij/zij kan daarvoor twee middelen inzetten: 1. huilen of 2. krijsen ;-) Een paar voorbeelden:

zonder stress op tijd naar bed
 • Ik wil nog heel even …
 • Ik wil een ander pyjama aan.
 • Ik wil niet mijn tanden poetsen!
 • Wil je een ander boekje voorlezen?
 • Nog één verhaaltje!
 • Ik wil plassen op het potje.
 • Lampje moet aan/ uit.
 • Ik ben bang voor …
 • Ik wil een andere knuffel.
 • Mijn slaapzak zit niet goed!
 • Ik wil sokken aan.
 • De deur moet open/ dicht.
 • Ik kan echt niet slapen!
 • Ik wil nog heel eventjes spelen.
 • Mag ik nog één kusje?!

En jij rent achter je peuter aan, troost waar nodig, en worstelt om de pyjama aan te doen. Stiekem denk je “ik hoop dat hij/zij zo meteen gaat slapen”.

Een vast ritueel geeft houvast en duidelijkheid. Je kind weet wat er gaat komen en dat werkt ontspannend. Het wordt een gewoonte en gewoontes maken het leven makkelijker. Een goed ritueel begint al eigenlijk al voordat jullie naar boven gaan. Als je denkt: “Ik zal blij zijn als ze erin liggen”, werkt dat onbewust door op je kind. Dat kan maken dat je kind moeilijk gaat doen. Neem voldoende tijd. Individuele aandacht. Op tijd beginnen maakt ook dat je jezelf niet onder tijdsdruk zet, omdat je wilt dat je kind om zus of zo laat op bed ligt. Realiseer je dat het niet op een kwartiertje aankomt. Haasten geef spanning en werkt averechts. Dan kan het nóg langer duren….

Wil je meer weten? Doe dan mee met onze instacursus Alles Kids!